Всяка година в средата на януари Wikipedia отбелязва своя рожден ден. През 2021 обаче се навършват 20 години от създаването на най-популярната електронна енциклопедия. Ако трябва да говорим в цифри, времето може да бъде измерено с повече от 55 милиона статии, написани на повече от 300 езика. За това допринасят повече от 280 000 доброволци, които допълват информацията всеки месец. Всеки ден в световен мащаб Wikipedia се чете от средно 8000 потребители/секунда, като цялата тази информация е напълно безплатна, без да се появяват каквито и да било рекламни съобщения. Две години след създаването си през 2001 сайтът се утвърждава като такъв с нестопанска цел, а статиите през 2008 достигат до бройката от 10 милиона.

През 2012 Wikipedia се включва в протеста Stop Online Piracy Act, като сайтът остава недостъпен за 24 часа. През 2017 година попада и в челната петица на най-популярните сайтове в света. Турското правителство блокира този извор на знание за цели 2 години и половина, но през 2020 платформата отново става достъпна за 82 милиона турски жители.  
За да отбележат малкия си юбилей, Wikipedia създадоха специален сайт, в който има много информация за постиженията през годините. Освен тях потребителите могат да открият кои са най-четените статии по региони за последните 5 години, селекция от дизайнерски графики, гифчета, стикери, филтри, заден фон за видеоразговори, както и много находчив мърчандайз. Не са пропуснати и линкове, които отвеждат към виртуални партита в различни държави по случай 20-ата годишнина.  
Разбира се, можете и да допринесете със знание или дарение към един от най-великолепните сайтове на нашето време.  
Честит рожден ден, Wikipedia!  

Снимки: Wikipedia

Виж още: Wikipedia с нов облик