Google не е единствената компания, която мисли да обедини своите платформи и приложения. Apple също има подобна инициатива, известна с кодовото име Marzipan, която трябва да бъде обявена на WWDC през юни. В нейната основа е желанието на Apple да позволи портването на iOS приложения за Мас. Първоначално това ще може да става само с iPad приложение, а през 2020 г. вече ще включва с iPhone приложение.

Крайната цел на Apple e през 2021 г. разработчиците да имат единна версия за iPhone, iPad и Мас на своите приложения. Това означава, че няма да се налага да пренаписват многократно кода за своя софтуер, нито да го предлагат за одобрение на няколко места.

Не очаквайте обаче Apple реално да комбинира iOS и MacOS. Вместо това Marzipan ще разчита на обща софтуерна платформа, която позволява еднократното създаване на междуплатформено приложение. Дали това ще повлияе положително на слабата селекция от приложения на Mac App Store, предстои да видим, но цел на Apple е да създаде единна екосистема, успоредно с обявяването на дългоочакваната платена новинарска услуга и платформа за видео стрийминг.

Apple флиртува с идеята за портове на приложения още от 2017 г. и на миналата WWDC компанията показа няколко нови Мас приложения като News, Stocks Home и Voice Memos, построени на базата на техните iOS оригинали.

Тагове: