Миналата седмица феновете на Tesla реагираха с възмущение, когато видяха набиращо популярност видео, което уж сравнява характеристиките за безопасност на Tesla Model Y с тези на Lexus RX SUV. Във видеото Tesla се буквално прегазва манекен с детски размери, сякаш го няма на пътя.

Феновете на Tesla се обърнаха към Twitter, за да твърдят, че това не е честно представяне на характеристиките за безопасност на компанията за електрически автомобили, като дори стигнаха дотам да кажат, че някой трябва да постави „истинско дете“ пред Model 3 на Full Self - Режим на шофиране - прословутата функция за помощ при шофиране на компанията - и „да настъпи газта“.

И както се оказва, собственикът на Tesla зад акаунта в Twitter Whole Mars Blog всъщност избра да постави живо дете пред движещо се превозно средство през уикенда, за да докаже това на практика.

В поредица от тестове той и други започнаха с няколко манекена и насочиха детето на Тад Парк, изпълнителен директор на инвестиционната компания за електромобили Volt Equity, да върви пред движещото се превозно средство.

Не е изненадващо, че софтуерът направи това, което трябваше да направи, и спря на място, когато забеляза детето на Парк. Веднага след като пътят отново беше свободен, Парк можеше да потегли.

Това беше ефектен трик, но не успя да отговори на по-съществените критики на технологиите за самоуправление. Да видите как модерно превозно средство спира за дете посред бял ден и при страхотна видимост не е революционно - това е почти даденост през 2022 г. Но такъв прост тест никога няма да може ефективно да прецени как колата ще реагира в редки и хаотични крайни случаи, където основно се появяват злополуки и смъртни случаи при самостоятелно шофиране.

„Нашите тестове показаха, че Tesla Full Self-Driving Beta няма проблем с откриването на пешеходци от всички възрасти“, казва Whole Mars Blog пред фен сайта Teslarati. „Докато водачът внимава, което системата гарантира, няма риск за пешеходците дори в случай, че софтуерът не успее да ги засече.“

Whole Mars Blog също посочи, че оригиналното противоречиво демонстрационно видео е произведено от Дан О’Дауд, главен изпълнителен директор на компанията за автоматизирани системи за шофиране Green Hills Software, която според него може да има скрити мотиви да злепостави Tesla.

„Това е помощ за водача и не се очаква да бъде перфектно решение“, казва Whole Mars Blog пред Teslarati. „Отвращава ме, че Дан О’Дауд прокарва вредна дезинформация, за да се облагодетелства финансово.“

Скрит мотив или не, поставянето на действителни деца на пътя на кола, за да докажеш нещо, изглежда много опасно. В отворено писмо транспортният редактор на сайта The Verge Андрю Хокинс призова феновете на Tesla да не „прегазват дете, за да докажат нещо“.

„Не излагайте на риск живота на дете, за да спечелите битка в Twitter“, пише Хокинс. „Нека оставим децата настрана от споровете в Twitter, а?“

Снимка: Whole Mars Catalog

Виж още: Tesla отправя поглед към Канада