Tesla трябва да се справя с много предизвикателства - повишено търсене въпреки новите цени на моделите, забрани и санкции от страна на Германия и Калифорния, САЩ, а като фон - Илон Мъск продава акции на компанията с цел да я предпази от предстоящото през есента дело заради неизпълнените му задължения към Twitter. И в този вихър се появява слухът за Канада. Докато беше на сцената на годишното събитие на акционерите на Tesla, изпълнителният директор намекна, че автомобилният производител ще избере местоположението за нова гигафабрика до края на годината. Както винаги, Мъск попита феновете къде според тях е на-добрата локация за нея и когато получи няколко отговора „Канада“, Мъск отговори, че това е добра възможност, защото е наполовина канадец по произход.

И може би не е шега: според последна информация Tesla наскоро добави изменение към регистрацията си, което излага плановете на автомобилния производител да се ангажира с правителството на Онтарио, за да идентифицира възможности за „индустриално и/или усъвършенствано производствено съоръжение“. Лобистите на Tesla предлагат подобно съоръжение да „повиши конкурентоспособността на Онтарио и способността му да привлича капиталови инвестиции“. Районът е доста развит - и Ford, и General Motors вече имат заводи там. А през април канадското правителство инвестира около 415 милиона долара в двата нови завода на GM в Онтарио, включително един, който ще произвежда електрически превозни средства.  
Разбира се, този план може и да не се осъществи веднага - Мъск каза по време на събранието на акционерите миналата седмица, че Tesla в крайна сметка може да има 10 до 12 гигафабрики в световен мащаб. Има и още една причина автомобилният производител да се огледа за още една локация на територията на Северна Америка - в неделя от Сената на САЩ беше одобрен Законът за намаляване на инфлацията. Законопроектът от 430 милиарда долара може да ограничи производителите на автомобили да използват произведени в Китай материали и да ги задължи да използват компоненти за батерии, произхождащи от Северна Америка, ако искат да имат право на потребителски данъчни кредити за покупки на EV. 

Снимки: Unsplash

Виж още: За пореден път: Илон Мъск се раздели с акции на Tesla на стойност 6.9 милиона долара