Пътуването в Космоса несъмнено е една от най-вълнуващите граници в науката, особено сега, когато има значителни частни инвестиции от компании като SpaceX - но това също идва на своята цена.

Предвид утроените темпове на изстрелване през последните десетилетия, както и значителните инвестиции в космическия туризъм, щетите, които космическите пътувания могат да нанесат на околната среда, може вече да не са толкова незначителни, колкото се смяташе някога. Мрачното предупреждение идва от Националната администрация за океани и атмосфера.

Всъщност, ако продължим по сегашния си курс, прогнозираните нива на увеличен космически полет ще увредят озона и ще повишат годишните температури в стратосферата с до един градус по Целзий, установи ново проучване на екип от изследователи, ръководени от Кооперативния институт за изследвания в областта на околната среда.

Най-проблемният страничен продукт от изстрелванията на ракети, върху който се фокусират изследователите, е черен въглерод, известен още като сажди, който абсорбира слънчевата светлина и задържа топлината. Според Националната администрация за океани и атмосфера ракетите, използвани в космическите полети, в момента освобождават базов обем от 1000 тона от това вещество годишно.

Предполагайки десетократно увеличение на изстрелванията, захранвани с въглеводороди през следващите 20 години - което според регулатора е в съответствие с текущите темпове на растеж на изстрелванията на ракети, - изследователите изчисляват, че произтичащото увеличение на температурата може да причини промени в атмосферната циркулация и намаляване на озона, особено в северното полукълбо.

И това е голям проблем, тъй като озонът се намира в стратосферата и е силно повлиян от промените в температурата и циркулацията. Комбинирайте това с факта, че стратосферата е чувствителна дори към скромни увеличения на черния въглерод, и имате рецепта за бъдещо бедствие.

„Трябва да научим повече за потенциалното въздействие на двигателите, изгарящи въглеводороди, върху стратосферата и климата на повърхността на Земята“, се казва в прессъобщение за работата. „С по-нататъшни изследвания би трябвало да можем да разберем по-добре относителното въздействие на различните типове ракети върху климата и озона.“

Емисиите от космически полети също са потенциално по-вредни от емисиите на самолети, според Националната администрация за океани и атмосфера, тъй като те са единствената форма на пряко аерозолно замърсяване от човека, присъстващо над тропосферата, където може да причини най-много щети на озона по-специално.

Въпреки че все още сме на около 1000 тона ракетни сажди годишно, прогнозираните 10 000 тона от агенцията не изглеждат много далеч. Разбира се, възможно е да разработим по-чисти методи за задвижване на космически кораби - но дори и тогава дали това ще бъде достатъчно, за да компенсира прогнозирания растеж на индустрията?

Така че, докато погледът ни е насочен към космическия туризъм и кацането на хора на Луната, може да се наложи да се върнем на Земята, и то буквално, и да помислим дали това си струва потенциалните щети на нашата планета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Базовият лагер под Еверест се топи