До много скоро Tor се считаше за практически непробиваема защита, що се отнася до желанието за анонимно сърфиране в интернет, но ново проучване показва, че това изобщо не е така.

Специалисти по кибер сигурност от университета "Карнеги Мелън" разкриха, че успешно са помогнали на американското Министерство на правосъдието за идентифицирането на използващи Tor потребители в рамките на операцията Onymous. Намесата на учените е дала възможност на властите да разкрият самоличността на десетки IP адреси, свързани с нелегалната борса за търговия с наркотици Silk Road и за постоянното затваряне на цели 27 сайта, намиращи се в т.нар. Deep Web.

В основата на тази успешна операция стои доста интересен подход - идентификация по начина, по който даден потребител движи мишката си.

Методът използва само JavaScript, чиято поддръжка по подразбиране е разрешена в Tor. Вкарвайки в една страница различни елементи, които следят движението с времето, учените успяват да дешифрират поредица от жестове и движения, които разкриват потребителите на Tor. Спирането на JavaScript е начин за предотвратяване на тази идентификация, но също и за лишаване от функционалност на огромната част от модерните интернет страници. На свой ред инженерите на Tor Project обявиха, че вече работят по пресичането на тази форма на следене.

Виж още: Ръкавиците Manus VR ви позволяват да използвате ръцете си като Vive контролери