Новооткрита уязвимост в ядрото на Linux може да позволи на хакери да получат достъп до милиони Android устройства, сред които и компютри и сървъри, работещи с Linux.

Бъгът, който носи идентификацията CVE-2016-0728, бе открит от компанията за компютърна сигурност Perception Point, а най-обезпокояващото е, че той е съществувал почти три години без да му бъде обърнато внимание.

Въпросната уязвимост позволява на хора с локален достъп до сървъри да се възползват от нея и да получат пълен достъп и контрол над операционната система. По подобен начин са уязвими и всички Android смартфони и таблети, работещи с версия 4.4 (KitKat) и по-нова. При тях е възможно да се използва зловредно приложение, за да получат хакерите контрол над основните функции.

Според Perception Point тази уязвимост носи последици за десетки милиони Linux компютри и сървъри и 66 процента от Android устройствата. Последното е доста притеснително, имайки предвид, че в момента операционната система на Google захранва над 1.4 милиарда мобилни телефони и таблети по цял свят.

Засега все още не са засечени случаи на атаки чрез CVE-2016-0728, но докато експлойтът не бъде поправен, милиони устройства и системи остават изложени на риск.

Вече можете да добавите пряк път до Google Photos в камера приложението си

Тагове: