Повече от половината от работните места в страните-членки на ЕС ще бъдат засегнати значително от напредъка на технологиите през следващите десетилетия, съобщава EurActiv, позовавайки се на мозъчния тръст Bruegel. 

Изчисленията са базирани на данни от Frey&Osborne, които прогнозират, че ключовите технологични постижения, особено в сферата на машинното обучение, изкуствения интелект и роботиката, ще се отразят най-вече на ниско заплатените сектори, в които са ангажирани нискоквалифицирани кадри.

Очаква се северните страни от ЕС да бъдат по-малко засегнати, отколкото своите съседи. Работните места в Швеция ще бъдат най-малко засегнати от компютъризацията (46,69%). Следват Обединеното кралство с 47,17%, Холандия с 49,50% и Франция и Дания- с еднакви нива от 49,54%, поясняват от Bruegel. Междувременно, Румъния ще бъде най-засегната страна (61,93%), следвана от Португалия (58,94%), Хърватска (57.9%) и България (56,56%), предаде информационна агенция Фокус. 

Технологичната промяна ще стане едно от ключовите притеснения през следвaщите години заради драматичната дупка в уменията на работниците в Европа. Empirica предрича, че около 900 000 работни места ще останат незапълнени до 2020 година, предимно в по-високите сегменти на пазара. От друга страна 23% от европейските граждани вярват, че обучението или тренировките не са им дали достатъчно умения, за да си намерят работа, която да отговаря на техните квалификации, според проучване на Eurobarometer.

Изображение: Chris Huestis/Flickr

Вижте: Google официално потвърди европейската експанзия на фонда Google Ventures