Големият редизайн, който Google анонсира през пролетта за Gmail, продължава с една от ключовите функции за пощата. Наречена Confidential Mode, тя вече е достъпна за мобилните потребители.

След като веднъж я включите за даден имейл, може да въведете поредица от настройки за опазване на данните в него. Така например може да защитите достъпа с парола директно през интерфейса на пощата. Получателите на тези конфиденциални писма няма да могат да ги копират, разпечават, свалят или препращат. Прикачените файлове също не работят тук.

Това обаче не може да попречи на някой все пак да направи скрийншот на имейла. Както отбелязва Google, "макар поверителният режим да пречи на споделянето на вашите имейли от други, те все пак могат да им направят скрийншотове или дори снимки".

Компанията предупреждава още, че потребители, които имат зловреден софтуер на компютъра си, могат да са в състояние да преодолеят защитата.

Не звучи много обнадеждаващо, нали? Такова е мнението и на Electronic Frontier Foundation, която веднага разкритикува Confidential Mode.

"Той не е криптиран от край до край, така че дори Google може да чете съобщенията ви, докато ги обработва. Нещо повече, изпратените тайни съобщения не изчезват от Sent папката, така че достъп до тях има", казва фондацията.

Тагове: