Външни разработчици могат да четат имейлите на милиони Gmail потребители, алармира Wall Street Journal.

Настройките на Gmail за достъп позволяват на компании за обработка на данни и създатели на приложения да четат имейлите на хората и други лични данни като адрес и дата на изпращане. Макар че не теория те трябва да получат потребителско разрешение, за да го правят, при даването му не става ясно, че хора имат право да четат имейлите ви.

На теория Google дава достъп само на одобрени компании и само когато събирането на потребителски данни е свързано с това, което компанията прави. Така например имейл приложение може да получи достъп до Gmail. Списъкът с одобрените компании обаче е дълъг и включва както добре познати имена като Microsoft, така и много неизвестни. Доста вероятно е да сте попаднали на искане за достъп, въвеждайки вашия Gmail акаунт в приложение, без дори да сте обърнали внимание. Така дори неизвестни компании като Return Path и Edison Software са имали възможност да четат хиляди имейли.

Тези компании преглеждат съобщенията, за да обучават машинни алгоритми да работят с големи масиви данни. Засега няма доказателства, че външни компании са злоупотребявали с данни от Gmail, но самата възможност да четеш лични имейли изглежда като преминаване на определена граница.

Тагове: