Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при опит за атентат с дронове, натоварени с експлозиви. Той е невредим, ранени са седем войници от националната гвардия, пострадали сред членовете на правителството няма.

Инцидентът стана на церемония, на която Мадуро държеше реч пред над 17 000 военни в центъра на Каракас, която бе предавана по телевизията. В коментар, скоро след като държавната телевизия излъчи инцидента, прекъснал речта му, Мадуро обвини за нападението президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

Според министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес са избухнали безпилотни летателни апарати, натоварени с взривни вещества.

В допълнение неизвестна досега група заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в пост в Twitter, чиято достоверност не е проверена.

Това е първият известен случай, когато високопоставен лидер е атакуван с летящ дрон, управляван от разстояние. Така се отваря нова и мрачна глава в историята на UAV машините, които доскоро се използваха само за безобидни забавления и панорамни снимки. Атаките и взривовете с дронове очевидно стават реалност извън военните зони, което пък превръща анти-дронната отбрана практически в задължителна.