Името Rolls-Royce извиква образи на супер скъпи, супер луксозни автомобили за елита. Компанията също така е голям играч в авиацията и загатва за бъдещето, при което малки роботи ще бъдат използвани за поддръжка и по-лесна информация за евентуален ремонт на двигателите на самолета, когато е необходимо. Има няколко типа роботи с миниатюрни размери и всички те ще се използват за поддръжка на двигателя.

Проектът беше представен на авиационното изложение във Фарнбъроу, Великобритания. По думите на инженерите от Rolls-Royce технологията ще ускори проверката на състоянието на двигателите и ще отстрани необходимостта от демонтирането им при ремонта. Роботчетата са с диаметър до 10 милиметра и носят малки камери, за да осигуряват поглед във вътрешността на двигателя, без да се налага той да бъде свалян от самолета.

"Стандартната проверка на двигателя отнема пет часа, а с новите малки роботчета тя ще трае не повече от 5 минути", изтъкна разработчикът на проекта Джеймс Кел.

В създаването на механичните хлебарки са се включили специалисти от Харвардския университет и от университета в Нотингам. Заедно те изграждат визия, наречена Rolls IntelligentEngine, за потенциални иновативни технологии, които могат да се използват в авиоремонтите.