Ако използвате Chrome имате основание да се притесняването от заключенията на ново проучване на компанията Duo Security, което показва колко точно уязвими се онези над 180 000 приложения и приставки за Chrome.  За начало, 85 процента от тях нямат официална политика за защита на личните данни, което означава, че разработчиците на практика могат да боравят с вашите данни както решат.

Анализът обхваща 120 000 приложения и приставки от Chrome Web Store като в 35 процента от случаите те могат да четат данни от всеки сайт, който посещават. 32 процента използват чужди библиотеки с известни уязвимости, а 77 процента нямат официален сайт за поддръжка.

Потребителите често дават разрешение на приставки без да мислят много и дори те да не са зловредни сами по себе си, това може да ги превърне в опасни оръжия в ръцете на хакери.

Исканите разрешения не дават пълната картинка за сигурността на дадено приложение или приставка. За да сте сигурни, че те няма да ви навредят, трябва да анализирате в подробности тяхното поведение, съдържание, политика за сигурност и външни библиотеки.  

Google вече предприе мерки за подобряване сигурността на Chrome, блокирайки инсталирането на приставки извън официалния магазин. Новото проучване обаче показва, че има доста още какво да се направи, а междувременно най-добре избягвайте приложения за Chrome, които не идват от достоверни източници.

2019 Renault Megane и 1.3 TCe: неочаквано добра комбинация (тест драйв)

---

Впечатляващи снимки със смартфон? По-лесно е, отколкото предполагате! (част 2)

Тагове: