Законодателите в Калифорния са толкова решени да ограничат рекордните нива на кражби на смартфони, че те са готови да глобят компаниите производители, ако не са взели мерки против кражбата на устройствата им, инсталирайки има специален софтуер.

New York Times съобщава, че заповедта идва от сенатор Марк Лено, който възнамерява да внесе нов законопроект, изискващ всички смартфони и таблети, да бъдат продавани с включени "ключове убийци", които ще заключват устройството, ако то е било откраднато. Ако те пренебрегнат решението на съда ще бъдат глобявани с 2500 щатски долара, за всяко устройство, което са продали!

Прокурорите от Сан Франциско и Ню Йорк, Джордж Гаскон и Ерик Шнайдерман са обсъждали решението с представители на Apple, Google, Samsung и Microsoft миналата година. Apple междувременно спечели похвали за своята функция Lock Activation, която присъства по подразбиране в iOS 7. Тя изисква собствениците на устройствата да задават парола, която спира крадците от реактивиране на откраднатия телефон.

Макар че засега новия закон ще засегне само Калифорния, то в бъдеще може да видим пълното му разгръщане на цялата територия на САЩ. Щатската организация CTIA (Cellular Telecommunications and Internet Association), в която имат представителство четирите големи мобилни оператори в САЩ, AT&T, Verizon, T-Mobile и Sprint, оспорват решението за закон и ще се борят за промяната му. Ако закона се приеме окончателно, производителите на смартфони ще имат време до 1-ви януари 2015г., за да приложат промените, в противен случай ще бъдат принудени да плащат „солени“ глоби.

 

Знаете ли, че Турция прие закон за блокиране на сайтове и следене на потребителската активност?