С актуализацията на iOS 14 по-рано тази година Apple представи новата си функция за прозрачност на проследяването на приложения, за да даде на потребителите по-голям контрол върху поверителността им. Сега Facebook публикува рядка актуализация на резултатите си в средата на тримесечието за инвеститорите, като показва, че промените в рекламите на Apple продължават да оказват влияние върху нейния бизнес.

Вицепрезидентът на Facebook, отговарящ за маркетинга, Греъм Мъд издаде предупреждението в публикация в блога на компанията, публикувана вчера. Мъд пише, че Facebook вече е предупредил за потенциалното въздействие на промените на Apple върху рекламата, но актуализацията в средата на тримесечието сигнализира, че нещата не се подобряват.

„Чували сме от много от вас, че въздействието върху вашата рекламна инвестиция е по-голямо, отколкото сте очаквали. Разходите за постигане на вашия бизнес резултат може да са се увеличили и също така е станало по-трудно да се измерват кампаниите ви в нашата платформа“, пише той. „Както отбелязахме през юли, очаквахме проблеми в резултат на промените и по-специално последните актуализации на iOS, които да имат по-голямо въздействие през третото тримесечие в сравнение с второто. Знаем, че много от вас изпитват това по-голямо въздействие още сега, както и ние.“

Позовавайки се на източник във Facebook, сайтът Axios съобщава също, че рекламодателите притискат Facebook за „по-голяма яснота как да се справят с промените в насочването на рекламите, причинени от новите условия за поверителност на Apple“.

Facebook е говорил многократно и публично за притесненията си относно прозрачността на проследяването на приложения. Функцията беше добавена с iOS 14.5 по-рано тази година. С тази промяна Apple изисква разработчиците да поискат разрешение от потребителите, преди да ги проследят в приложенията и уебсайтовете, които те използват.

А има ли приложения, в които сте дали възможност на рекламодателите да ви проследяват?

Снимка: Pikrepo

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика