Доказателства за древен живот може да са били изтрити от части на Марс, установи ново проучване на НАСА. Марсоходът на космическата агенция Curiosity направи изненадващото откритие, докато изследваше богати на глини утаечни скали около мястото си за кацане в кратера Гейл: бивше езеро, създадено, когато астероид e ударил Червената планета преди около 3.6 милиарда години.

Глината е добър указател към евентуални доказателства за живота, защото обикновено се създава, когато скалистите минерали се изветрят и изгният след контакт с вода - ключова съставка за живота. Освен това е отличен материал за съхранение на микробни вкаменелости.

Но когато Curiosity взе две проби от древно калище (седиментна скала, съдържаща глина, от петна от пресъхналото езерно корито, датирани на същото време и място - преди 3.5 милиарда години и само на 400 метра разстояние), изследователите установиха, че един пластир съдържа само половината от очакваното количество глинени минерали. Вместо това тази проба съдържа по-голямо количество железни оксиди: съединенията, които придават на Марс ръждивия му оттенък.

Екипът вярва, че виновникът за този геологичен феномен е саламура: свръхсолена вода, която е изтекла в богатите на минерали глинести слоеве и ги е дестабилизирала, отмивайки ги и изтривайки петна както от геоложкото, така и дори от биологичното минало.

"Мислехме, че след като тези слоеве глинести минерали се образуват на дъното на езерото в кратера Гейл, те остават такива, запазвайки момента във времето, в който са се образували преди милиарди години“, казва в изявление водещият автор на изследването Том Бристов, изследовател в Изследователският център на НАСА Ames в Маунтин Вю, Калифорния. "Но по-късно саламурата е разградила тези глинени минерали на някои места, по същество нулирайки онова, което знаем за скалите."

Марсоходът завърши своя анализ, като направи пробив в слоевете на марсианската скала, преди да използва своя инструмент за химия и минералогия, известен като CheMin, за изследване на пробите.

Мисията на Curiosity към Марс започна преди девет години, но марсоходът продължи да изучава Червената планета далеч след първоначалния си двугодишен график на живот, за да установи възможността Марс да поддържа живот. Сега той работи в сътрудничество с новия марсоход Perseverance, който кацна през февруари 2021 г. и е натоварен със събирането на проби от скали и почви за евентуално завръщане на Земята.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/UArizona

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера