Илон Мъск заложи на авантюра, когато реши да превърне платформата за социални медии X в рай за творците, надявайки се да използва нарастващия брой създатели на качествено съдържание като притегателна сила, за да запази и разшири потребителската база на X. Разбира се, за да привлечеш създатели на съдържание, се нуждаеш от големи пари. И ако съдим по последното възнаграждение на MrBeast, X със сигурност дава възможност за необходимата огромна сума.

Програмата на X за споделяне на приходите от реклама за създателите на съдържание в момента има само три изисквания:

Абонамент за X Premium или асоцииране с проверена организация.
Най-малко 5 милиона органични показвания на кумулативни публикации през последните 3 месеца.
Най-малко 500 последователи.

Като един от най-печелившите създатели на съдържание в света MrBeast със сигурност отговаря на условията за участие в програмата за споделяне на приходите от реклама на X. Всъщност списание Time включи известния YouTube потребител в своя списък на 100-те най-влиятелни хора през 2023 г. Така стигаме до същността на въпроса. В неотдавнашна публикация в X MrBeast обяви, че първото му видео в платформата на социалната медия досега му е донесло 263 655 долара въз основа на 156 милиона показвания и над 5 милиона участия.

Разбира се, като се имат предвид видеоклиповете на MrBeast, в които има много рекламодатели, приходите му от едно гледане вероятно са значително по-високи от тези, които един средностатистически създател на съдържание може да се надява да спечели. Въпреки това този анекдот доказва, че програмата за споделяне на приходите на X върши своята работа.

Знаем още, че X е сключила партньорство с Shopify. Сделката ще позволи на търговците на Shopify да разширят обхвата си, като използват мрежата на X.

Според ключовите показатели, споделени от Илон Мъск в началото на януари, X продължава да отчита сравнително стабилен ръст на потребителите. През юли платформата можеше да се похвали с 339 милиарда активни потребителски секунди. До началото на януари 2024 г. този показател е нараснал до 384.2 милиарда активни потребителски секунди, което съответства на ръст от 13% само за около 6 месеца.

Това бележи критичен обрат за изпадналата в затруднение социална медийна платформа в сравнение със ситуацията отпреди няколко месеца, когато тя беше изправена пред нарастващ бойкот от страна на рекламодателите, след като Илон Мъск се намеси в спора около конфликта в Газа. Освен това Media Matters показа, че е открито антисемитско съдържание, показвано в съседство с рекламите на IBM в X, което накара големи рекламодатели да спрат рекламните си разходи в платформата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие