EX-Fusion, стартъп от Осака, планира да разработи наземна лазерна система, която да помогне за унищожаването на космически боклук. Ако този новаторски подход е успешен, той може да се окаже ценен начин за разчистване на все по-пренаселеното пространство около нашата планета.

Космическият боклук, или космическият отпадък, се отнася до неработещи обекти, създадени от човека, в орбитата на Земята като стари сателити и отработени ракетни степени. Тези фрагменти, различни по размер, представляват риск от сблъсък за действащите космически кораби и Международната космическа станция. Дори отломки с размер от няколко милиметра могат да създадат проблеми, когато се сблъскат с функциониращи спътници и космически кораби.

В резултат на това необходимостта от проследяване и отстраняване на по-малки космически отпадъци нараства с разпространението на свързаните с Космоса дейности в световен мащаб. Например Nikkei Asia съобщава, че базираният в Токио стартъп Astroscale Holdings планира да изстреля специален сателит за отстраняване на сравнително големи космически отпадъци. Друга компания е японската Sky Perfect JSAT, която си сътрудничи с Riken и други партньори за разработване на лазер, монтиран на сателит, който пренасочва космическите отпадъци в земната атмосфера, където те изгарят.

EX-Fusion се отличава с това, че използва наземния подход, като стартиращата компания използва своя арсенал от лазерни технологии, първоначално разработени за постигане на енергия от термоядрен синтез. През октомври EX-Fusion подписа меморандум за разбирателство с EOS Space Systems, австралийски изпълнител с технология за откриване на космически отпадъци. EX-Fusion обяви плановете си да инсталира мощна лазерна система в космическата обсерватория на EOS близо до Канбера.

Първоначалният етап на този проект ще включва създаването на лазерна технология за проследяване на космически отпадъци с размери, по-малки от 4 инча (10 см). Този размер на отломките традиционно е предизвикателство да се проследяват от Земята с помощта на лазери. По време на втория етап EX-Fusion и EOS Space ще използват лазерни лъчи, изстреляни от повърхността, за отстраняване на космическите отпадъци.

Методът включва периодично изстрелване на лазера в посока, противоположна на движението на отломките, за да се забави движението им. На теория това намаляване на скоростта на движение би трябвало да доведе до навлизане на отломките в земната атмосфера, където те ще изгорят. Понастоящем групата EOS Space доставя лазерни оръжейни системи за унищожаване на безпилотни летателни апарати, но мощните лазери имат и други приложения.

Изпълнителният вицепрезидент на EOS Space Джеймс Бенет, съобщава Nikkei Asia, заяви, че лазерите, предназначени за отстраняване на космически отпадъци, не са същите като лазерите за оръжия. Настоящите лазерни оръжия често използват влакнести лазери за рязане, заваряване на метал и унищожаване на безпилотни летателни апарати чрез непрекъснато изстрелване на топлина.

Методът на EX-Fusion обаче ще използва лазери с диодна помпа за твърдо състояние (DPSS). Тези лазери са импулсни, за да приложат сила към бързо движещи се отломки, спирайки ги като спирачка. "Мощността на лазерите за унищожаване на космически боклук е с порядък по-ниска от тази за ядрен синтез, но те имат общи технически предизвикателства, като например управлението им чрез специални огледала", заявява главният изпълнителен директор на EX-Fusion Казуки Мацуо.

Снимка: Unsplash/EOS

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците