Компанията CloudMosa обяви Kickstarter кампания за базирана в облака операционна система на име Puffin. Тя е построена върху Android, но с фокус само върху уеб приложение. Основният коз на Puffin е, че телефонът прехвърля голямата част от изчисленията в облачни сървъри и по този начин дори една евтина мобилна слушалка може да изпревари по производителност апарати, които струват няколко пъти повече. 

Като доказателство CloudMosa предлага бенчмарк, който тества изчислителната мощност на телефон за 100 долара. Освен това технологията зад Puffin компресира уеб страници, така че да минимизира интернет трафика.

През годините сме виждали няколко опита за телефон, базиран изцяло на уеб приложения, включително и от Mozilla. Никое от тях обаче не сполучи. Що се отнася до високата производителност благодарение на облака, изчисленията не са толкова прости. Облачните сървъри могат да надминат всеки мобилен чипсет, но мрежовата латентност означава, че няма да видите резултатите веднага. За приложенията това може и да не е фатално, но забравете за мобилен гейминг.

На теория Puffin има още едно предимство, тъй като инсталира всичко в облака и не заема място на телефона. Но тъй като цените на картите памет стават все по-ниски, това не притеснява много хора, а кеширането на файловете на локалния сторидж също означава по-бързо пускане. Ако все още сте любопитни какво представлява Puffin, вече може да пробвате нейна превю версия за Nokia 1 и Xiaomi Redmi Go.

Виж още: Sex и Android в едно се преплитат...

 

Тагове: