Qualcomm започна да тества чипове със стандарта 802.11ax, които ще работят в рутери, автомобили, лаптопи, смартфони и други устройста. 802.11ax обещава до четири пъти по-висок капацитет за WiFi трафик и използва радиочестотния спектър по-ефективно, от което се удължава животът на батерията на устройствата.

802.11ax ще подобри производителността на Wi-Fi в среди с много потребители като безжични точки (hotspots) и публични пространства. Това би трябвало да направи публичните Wi-Fi точки по-бързи и надеждни.

Също така 802.11ax използва OFDMA (orthogonal frequency-division multiple access) за увеличаване на количеството данни, което може да бъде препращано от рутера. Както и OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing), така и OFDMA кодира данните на няколко носещи честоти, като по този начин технологията позволява увеличаване на трансфера. „Multiple access“ при втората означава, че различни честотни подгрупи могат да се запазват за индивидуални потребители.

802.11ax поддържа осем 5 GHz потока от данни и четири 2.4 GHz потока – общо 12. Той също така има 8 х 8 MU-MIMO поддръжка с използването на 80 MHz канали.

 

Прочетете и това: Ето как изглежда новият таблет Samsung Galaxy Tab S3 със S Pen 

 

Тагове: