Raspberry Pi е иновативен, евтин и изненадващо мощен микрокомпютър, но истината е, че що се отнася до възможностите за свързване, джаджата определено имаше пропуски. За щастие с появата на Raspberry Pi 3 това ще се промени.

Подадени пред Федералната комисия по комуникации на САЩ документи описват ъпгрейдната версия на Raspberry Pi, която е била предоставена на американския регулатор за издаване на сертификат. При предишните версии на джаджата можеше да добавите Bluetooth или Wi-Fi връзка, използвайки външен USB стик, но това бе свързано с допълнителни разходи, увеличаване на размерите и използването на ценен USB порт.

Новият Raspberry Pi Model B добавя въпросната Wi-Fi и Bluetooth функционалност директно, което отваря множество нови възможности пред потенциалните приложения на устройството, включително и по-лесна от всякога система за домашна мултимедия. Освен това в новия модел откриваме ъпгрейднат процесор, който вече е 64-битов четириядрен ARM Cortex A53 на 1.2 GHz. За съжаление количеството RAM памет си остава същите 1 GB, а това се отнася и за графичния чип, който отново е 400 MHz VideoCore IV. В резултат стриймингът на видео съдържание с по-високо качество ще е малко затруднен.

Може би най-добрата новина, свързана с ъпдейтната версия на компютъра, е неговата цена - тя отново е само 35 долара, което е същата сума, за която може да си купите Pi 2. С други думи това отново си остава най-евтиният вариант за система, която може да подкарва пълноценна версия на Windows.

Виж още: Kyocera представи нов прототип на смартфон със слънчев панел, вграден в екрана

Тагове: