Шефът на Google PlayStore Пурнима Кочикар споделя интересна вътрешна информация относно промените в дигиталната платформа през последните няколко месеца и визията на гиганта за бъдещето.

Едно от основните подобрения идва под формата на намаляване размера на приложенията. Благодарение на по-добрия софтуер, размерът на мобилните приложения в Google Play Store е бил редуциран с до 65 процента. По този начин потребители с ограничено място за съхранение на телефоните си вече могат да пробват повече различни приложения. Закономерно, това води до повече инсталации и ползване на приложенията, което прави както разработчиците, така и Google доволни.

Google полага повече усилия, за да помогне на потребителите да открият приложението, от което се нуждаят, включително с изкуствен интелект и машинно обучение. Резултати наистина има – посещенията в Google Play Store са скочили с 30 процента за последните 12 месеца.

Самите приложения също са станали по-стабилни и Google отчита спад с до 70 процента на блокиранията и забиванията. Компанията твърди, че фалшивите приложения,  неподходящото съдържание и вирусите вече се засичат с 99 процента точност, благодарение на новите алгоритми. Това само по себе си също е постижение, имайки предвид, че на ден се сканират милиони приложения.  

Накрая, Google иска да включи повече разработчици към Google Play Instant. Тази функция позволява на потребителите да пробват дадена игра веднага, без да трябва да я инсталират на устройствата си.

Тагове: