Нови препратки към realityOS - операционната система AR/VR, която ще управлява шлема за смесена реалност на Apple - са открити в регистрационните файлове за качване на App Store и отворен код на Apple.

Apple работи по поне два проекта за AR: шлем с разширена реалност, който ще бъде пуснат в края на 2022 или 2023 г., последван от по-елегантен чифт очила, също с разширена реалност, които са планирани за по-късна дата.

Според анализатора Минг-Чи Куо шлемът ще включва два собствени чипа на Apple в стил M1, осигуряващи изчислителна мощност на ниво Mac, и ще предлагат иновативно изживяване с безпроблемно превключване между AR и VR режими.

Очаква се AR/VR устройството да работи с нова операционна система, по-рано наричана rOS, което означава Reality Operating System. Точно както tvOS работи с Apple TV, macOS работи с Mac и watchOS работи с Apple Watch, rOS се очаква да захранва AR шлема на Apple. Открита за първи път от Bloomberg през 2017 г., операционната система AR/VR носи вътрешно кодово име Oak.

Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple иска да създаде ‌App Store‌ за шлема с фокус върху игри, поточно видеосъдържание и видеоконференции. Той е описан от Bloomberg като "всеобхватна 3D цифрова среда", предназначена за игри, медийна консумация и комуникация.

Въпреки това слуховете за AR/VR шлема на Apple твърдят, че той може да бъде отложен до 2023 г., след като са се появили проблеми по време на процеса на разработка. Първоначално слуховете предполагаха, че AR/VR джаджата на Apple ще излезе в някакъв момент през 2022 г., може би на WWDC през юни, но все още има проблеми с развойната дейност, които Apple трябва да преодолее.

Снимки: Apple

Виж още: Вашият iPhone може да е записвал разговорите ви със Siri дори ако не сте искали