От началото на инвазията си в Украйна руските правителствени агенции харчат големи суми за услуги за виртуална частна мрежа (VPN), за да заобиколят интернет цензурата, наложена от руското правителство.

Top10VPN наскоро разгледа по-отблизо официалната база данни за обществени поръчки на Русия, управлявана от Федералното министерство на финансите. По ирония на съдбата тя беше недостъпна от Обединеното кралство, тъй като екипът използва VPN за достъп до данните.

Сайтът установи, че руските държавни фирми са подписали 236 договора за VPN технология от началото на инвазията на 24 февруари на обща стойност над 807 милиона рубли, което се равнява на около 9.8 милиона долара.

Нещо повече, държавните институции и компании, регулирани от Закона за обществените поръчки, базирани в Москва, са похарчили 196 милиона рубли, или 2.4 милиона долара - повече от всеки друг регион. Красноярск с 1.8 милиона долара разходи беше вторият по големина регион.

Разбивайки данните по сектори, изследователите установиха, че законодателните агенции харчат най-много (2.3 милиона долара), следвани от ИТ и комуникации (1.9 милиона долара) и здравни грижи и спешни услуги (1.5 милиона долара).

Войната срещу Украйна в момента се води на два отделни фронта - един физически и един цифров. В киберсферата освен постоянните разпространени откази на услуга, зарази с вируси, софтуер за откуп, течове и други форми на атаки, има медийна/пропагандна война.

В опит да държи гражданите си далеч от западните медии и западния поглед върху нещата руското правителство блокира над 1500 уебсайта. Много граждани в страната се възползваха от VPN услуги, за да заобиколят блокадата и да имат достъп до неруски уебсайтове, което доведе до увеличаване на търсенето на VPN приложения с 2692% в сравнение с предвоенните нива.

Русия отговори с непрекъснати усилия да блокира VPN трафика в страната. Остава да видим дали Москва ще стигне докрай или не в тази си политика, особено като се знае, че държавните служители също използват VPN.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Защо Китай започна да предупреждава за американски хакери?

 

Тагове: