Google са подали молба за несъстоятелност на територията на Русия, като основната причина за това е, че руското правителство е запорирало местната им банкова сметка. Според технологичния гигант това е направило невъзможно функционирането на офиса, разплащания към служители, доставчици и партньори, както и покриването на каквито и да е други финансови задължения. Въпреки молбата услугите на Google - сред които Search, YouTube, Gmail, Maps и поддръжката на Android - остават незасегнати. Смята се, че руското правителство е очаквало тази молба още от 22 март, така че този ход дори е “позакъснял”.

Интересно е, че от всички технологични компании Google запазиха сравнително стабилни отношение с Русия. Въпреки че още в първите дни на руската инвазия в Украйна YouTube реши да демонетизира руските държавни канали, като едновременно с това ограничи препоръките за тях, както и излъчването им на територията на Украйна. Впоследствие руското правителство обвини Google в показване на реклами, съдържащи предполагаема фалшива информация за инвазията, а в отговор на това обвинение Google спря рекламните си услуги в страната. Това може би не е било чак такава загуба, защото компанията си поделя местния пазар с Yandex.

Но от друга страна в началото на тази седмица руското правителство изненадващо обяви, че не възнамерява да блокира услуга като YouTube, защото това би “навредило” на руските потребители. С около 90 милиона потребители месечно в Русия YouTube е изключително популярен и играе важна роля в дигиталната икономика. Явно поради тази причина в изявлението се казва съвсем традиционно, че “конкуренцията е двигател на прогреса, а блокирането е крайна мярка”.

Снимки: Unsplash

Виж още: Русия напуска Международната космическа станция заради изолацията