Трябва да признаем, че Microsoft Edge напоследък придоби голяма популярност. Тъй като компанията преработи своя уеб браузър, използвайки Chromium като основа, той всъщност осигурява доста приятно изживяване при сърфиране - поне в случаите, когато не ви моли да използвате само него. Но въпреки най-добрите усилия на Microsoft и факта, че започва да бележи известен растеж, Chrome все още има безспорно лидерство на пазара. Последният опит за преодоляване на пропастта и това да ви накара да превключите, като същевременно засилите вашата сигурност и поверителност, включва VPN в браузъра, който сега се появява за някои потребители.

С анонс в един от блоговете си на общността Microsoft разкри, че тестването за Secure Network, което е официалното име на функцията, е започнало на Edge Canary. VPN, задвижван от Cloudflare, е в етап на предварителен преглед и в момента е част от ограничено разпространение, което означава, че не е гарантирано, че ще се появи за вас дори на Canary. Но ако сте един от малкото късметлии, ще трябва да влезете с вашия акаунт в Microsoft, за да го използвате, след което се насочете към панела с настройки и щракнете върху „Защитена мрежа“, за да го включите.

Функцията за първи път беше подробно описана на страница за поддръжка в края на миналия месец и е предназначена именно като средство да се предпазите от несигурни мрежи и сенчести уебсайтове. 1 GB безплатни данни ще бъдат предоставени като част от тази първоначална фаза на тестване, но като се има предвид, че това е почти недостатъчно за поточно видео или игри, повече платени планове в бъдеще с по-високи ограничения за данни определено са в сферата на възможностите.

Въпреки това Edge далеч не е единственият браузър в наши дни с допълнителен VPN. Opera също има такъв и ако сте готови да платите, можете да получите официален VPN, работещ във вашите Mozilla Firefox или Google Chrome браузъри. Наличието на напълно безплатен VPN на Microsoft Edge дава на браузъра предимство пред двата му основни конкурента и със сигурност ще бъде полезно за хора, които искат да повишат своята онлайн безопасност.

Снимка: HiComm/Microsoft

Виж още3.2 милиарда потребители са заплашени от нови уязвимости в Chrome