Mozilla стартира нова услуга на име Firefox Monitor, с която може да проверите дали личните ви данни не са изтекли в мрежата при някои от огромните пробиви в бази данни на различни сайтове и платформи. Услугата е базирана на популярния сайт Have I Been Pwned на експерта по киберсигурност Трой Хънт. С нея просто трябва да въведете вашия имейл адрес и тя ще провери дали акаунтът ви е част от милионите профили, свързани с големи пробиви като този при Yahoo, LinkedIn, Equifax и др.

Освен това, ако искате да следите дали данните ви тепърва ще изтекат, Firefox Monitor позволява буквално да се абонирате за такова известие за в бъдеще.

Това, че ще го получите, не означава, че данните ви ще бъдат защитени. Но пък ще може да използвате знанието, за да идентифицирате онези пароли, които може да са изложени на риск или пък да решите доколко може да се доверявате на дадена услуга или сайт. Накрая, ако сте по-параноични, наученото от Firefox Monitor може да ви накара да прибегнете до мениджър на пароли или двустепенна верификация на достъпа.

Mozilla не дава други подробности, но е ясно, че Firefox е значително по-позната марка. И нека си го кажем направо - повечето хора дори не знаят как да произнесат "pwned", да не говорим за това дали са нясно дали терминът се отнася за тях.