Плановете на LG да продава iPhone-и в своите официални магазини в Южна Корея се сблъскаха с неочаквано възражение. Местният съперник и гигант Samsung обяви, че подобен ход ще наруши споразумение между двете компании от 2018 г., според което само телефони на LG могат да се продават в магазините на LG и съответно само апарати на Samsung в техните магазини. Целта на споразумението е да запази малките и средните магазини от двете големи имена в бранша.

Сега обаче LG твърди, че споразумението може да бъде променено поради клауза, която позволява това да се случи при сериозна промяна в статуквото. А то наистина се промени значително, когато LG обяви, че излиза от мобилния бизнес. 

На свой ред Samsung се страхува, че ако онези над 400 магазина на LG в цяла Южна Корея започнат да продават iPhone-и, това ще наруши пазарния дял на собствените му 5G модели. Към момента Apple е най-големият доставчик на 5G телефони в глобален план, докато Samsung e едва на четвърто място, а сделката между Apple и LG ще стартира от 1 август – точно навреме за появата на новото 5G iPhone поколение през септември.   

Оригиналният план беше в магазините на LG да се продават още таблети и часовници на Apple, но сега той е ревизиран за сметка само на iPhone.

За да постигне целта си, Samsung се опитва да убеди трите големи мобилни оператора в Южна Корея да изискат от LG да продава и Galaxy телефони в своите магазини, но предвид, че един от тези оператори е LG U+, не е ясно в каква посока ще се разреши въпросът.

Снимка: GSM Arena

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута

 

Тагове: