Samsung сложи край на 25 години лидерство на Intel на върха на класацията за най-големите производители на чипове, става ясно от финансовите резултати на южнокорейската компания.

Неговото подразделение за чипове, което от доста време е и най-важното, има 69 милиарда долара приходи за 2017 г., задминавайки Intel с техните 62.8 милиарда. Сама по себе си миналата година бе рекордна за Intel и компанията отбеляза повишение от шест процента, но това не бе достатъчно, за да попречи на Samsung да я измести от върха, който американската компания заемаше от 1992 г., пише Tech Crunch.

Анализаторите обясняват възхода на Samsung с т.нар. суперцикъл при чиповете.

Нещо повече, прогнозата на гиганта в средносрочен и дългосрочен план е, че търсенето на чипове ще продължи да расте заради нуждите на новото поколение свързани устройства. Във фокуса на компанията ще бъдат облачните услуги, изкуственият интелект и автомобилите. Samsung потвърди, че ще акцентира и върху своя асистент Bixby, както и 5G технологиите.

Бизнесът на Samsung с дисплеи, който снабдява и Apple с OLED екрани, бележи растеж с пет процента спрямо предната година. Компанята е похарчила още рекордна сума, за да засили производството на памети и OLED екрани.

Единствено при смартфоните има известна несигурност, коментират анализаторите, породена от конкуренцията на китайските компании на пазарите в Европа и Азия.

Тагове: