Корейският технологичен гигант Samsung потвърди информацията, че ще се изтегли от европейския пазар на лаптопи - нещо, което направиха и други азиатски компании, като например Sony.

Това означава, че ако искате да се сдобиете със следващото поколение Samsung Chromebook или лаптоп с Windows OS, това ще трябва да стане с поръчка от друг континент (което не е кой знае каква трудност).

Но защо се случи това? Ето какво казва говорител на Samsung пред The Next Web:

"Бързо се адаптираме към нуждите на пазара и исканията на потребителите. Ще преустановим продажбите на лаптопи в Европа, включително Chromebook-овете. Това е специфично решение за региона и не отразява задължително условията на други пазари. Ние ще продължим да анализираме пазарните условия и ще направим допълнителни корекции, които да поддържат конкурентоспособността ни в развиващите се PC категории."

Това е естествено решение, което показва една тенденция - лаптопите на Samsung просто не реализират нужните продажби и маржове, както правеха преди години. Причината е ясна като бял ден - купувачите харчат техните пари за други устройства като смартфони и таблети. Докато Samsung все още е основен играч на пазара на смартфони, изглежда че лаптопите не са добра инвестиция в момента.

 

Виж още: Samsung ускорява пускането на Note 4 в отговор на силните продажби на iPhone