Вече все повече домакински уреди са свързани с интернет, което позволява да бъдат ъпдейтвани или пък да ги превръщаме в част от концепцията ни за умния дом. Сега южнокорейският гигант Samsung е намерил ново приложение за интернет връзката на партида свои телевизори, откраднати от склад в Йоханесбург, Южна Африка по-рано този месец.

Според Samsung, ако някой от тези откраднати телевизори бъде свързан към интернет, той ще бъде повреден от разстояние и всички негови електронни функции ще бъдат блокирани напълно. По този повод Samsung разкрива, че този софтуер за отдалечено блокиране е предварително зареден на всички телевизори на компанията и системата действа в Южна Африка и отвъд нейните граници.

Новината предизвика известни притеснения сред потребителски организации, но Samsung уверява, че в случай на инцидентно блокиране на телевизор на законен клиент той трябва да докаже покупката си и продуктът ще бъде реактивиран. Все пак е нормално някои собственици да се притесняват от това, че производителят има такъв контрол върху закупеното от тях устройство – един вариант е просто никога да не свързвате телевизора си с интернет, макар че така ще загубите умните му функции.

Подобни мерки срещу кражби бързо се превръщат в правило, а не в изключение. Повечето мобилни оператори заключват откраднати телефони, колите на Tesla могат да бъдат блокирани и дори локализирани от разстояние, ако се докаже, че са откраднати, а с функции като Find My Device за Android и Find My Phone за iOS дори самите собственици могат да заключат от разстояние собствените си устройства.

Снимка: Samsung

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

 

 

Тагове: