Миналата седмица прочутият анализатор Минг-чи Куо обяви, че Apple вероятно ще предложи поддръжка на сателитни комуникации с iPhone 13, и сега анализ на Bloomberg дава повече информация по въпроса, започвайки с едно отрезвяващо твърдение – сателитните функции ще бъдат налични само в определени държави.

Тъй като Apple разчита на чужди сателити, функцията ще бъде доста скъпа инвестиция и iPhone 13 ще бъде зависим от чуждата инфраструктура. Освен само в отделни страни сателитната комуникация ще работи и само ако в района няма никакво клетъчно покритие. В дългосрочен план Apple предвижда да разположи собствени сателити, с които да се свързват бъдещите iPhone модели, но за това ще трябват още години.

Анализът припомня още, че новата функция няма да позволи на iPhone 13 потребителите да провеждат стандартни разговори, когато са извън обхвата на мрежите. Сателитната комуникация е само за спешни случаи; обратното изисква хардуер, който още не е наличен и е изключително скъп.

Вместо това iPhone 13 ще позволява на потребителите да изпращат кратки съобщения и сигнали за помощ при инциденти като самолетни катастрофи и потъващи кораби. Функцията ще бъде интегрирана в приложението Messages, като спешните сателитни съобщения ще се появяват в сиви кутийки за разлика от традиционния зелен цвят за SMS съобщения и син за iMessage.     

Сателитната връзка ще изисква човек да бъде на открито и свързването може да отнема до минута.

Снимка: Apple

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5