Според доклад на Gartner първото тримесечие на 2020 е било доста неприятно за производителите на смартфони. В него се споменава, че продажбите на умни телефони са спаднали със сериозните 20.2% в световен мащаб спрямо същия период през 2019 година. Според анализаторите това се дължи предимно на негативните ефекти от пандемията COVID-19.

Повечето големи производители са силно засегнати от негативните тенденции с изключение на Xiaomi, които отчитат ръст от 1.4% през първото тримесечие. Samsung, Huawei и Oppo съобщават за двуцифрени загуби, съответно 22.7%, 27.3% и 19.1%. При Apple ситуацията е малко по-добра, като намалението е само с 8.2%.

Според авторите на доклада основните причини за сериозния спад на продажбите са задължителният престой вкъщи в повечето държави, както и заради финансовата несигурност на потребителите. Също така голямо влияние оказват и нарушените доставки на продукти и суровини в световен мащаб.

"Ако пандемията не беше парализирала целия свят, Apple щяха да имат рекордни продажби за периода главно заради добрите резултати на iPhone. Нарушените доставки и намалената покупателна способност на хората през февруари повлияха негативно на резултатите на компанията", заявява Анет Цимерман, главен анализатор в Gartner. "Възможността на Apple да продава продукти през онлайн магазините си, както и възстановяването на производството през март подпомогнаха подобряването на финансовите им резултати."

Цимерман обобщава, че според нея пазарът няма да се възстанови бързо, защото неяснотата покрай пандемията продължава да оказва негативно влияние върху възстановяването на производството в световен мащаб.