Нека си го кажем, таблетите са станали толкова популярни и разпространени, че традиционните продажби на компютри намаляха значително. Но писането на таблет все още е някак неестествено. В крайна сметка, без значение колко е свикнал човек със сензорните клавиатури, далеч по-удобна е физическата клавиатура с реално усещане за допир. А за някои потребители писането на таблет не е толкова приятно, колкото им се иска.

 

Ранди Марсдън изобрети Swype, а сега заедно със съоснователя на Bridgescale Partners Роб Чаплински се е насочил към таблетите и техните клавиатури. Програмата, която цели да улесни писането, се нарича Dryft.


"Вие виждате всички тези хора, които използват Bluetooth клавиатури за техните таблети", казва Ранди. "И те практически ги превръщат обратно в лаптопи. Това означава, че на пазара има проблем."

 

 

Dryft използва тъч сензора и акселерометъра на таблета, за да засича разположението на пръстите в реално време, докато потребителят пише. Така буквите ще бъдат по-точно позиционирани под пръстите. Програмата ще подобри и възможностите за автоматична корекция, която в не малко случаи е давала... интересни предположения.

 

„Ако успеем да позиционираме бутоните по-точно под пръстите, това ще предоставя по-добра информация за автоматичната корекция“, заявява Марсдън.

 

 

Големият въпрос тук е точността, защото хората искат да използват своите таблети като устройства за създаване на съдържание, но са възпрепятствани от неудобствата на сегашните софтуерни клавиатури, които заемат много пространство и скриват голям процент от важното за вас съдържание. В известен смисъл всичко се връща към начина, по който повечето хора са били обучавани да пишат.

 

Dryft не принуждава потребителите да се „аклиматизират“ към клавиатурните разновидности на таблетите, тя просто следва вашите желания и се появява само когато потребителят постави пръста си върху дисплея. Можете да я оразмерявате за по голямо удобство на писане, да я разделяте на две части и да я местите нагоре или надолу по екрана. И тъй като тя е полупрозрачна, вие ще виждате всичко, което е под нея, а това определено е нещо полезно.

 

Идеята наистина звучи прекрасно – да се направи клавиатура, която се адаптира към лицето, което я използва. Dryft не просто следи начина ви на писане, тя използва и акселерометъра на таблета за измерване на чувствителността на вашите докосвания, за да разбере, дали всъщност въвеждате текст, или просто пръстите ви си почиват.

 

Целта на Марсдън е да види как Dryft става основен метод за въвеждане на текст на таблетите, въпреки че сам признава, че екипът няма да може да се справи без малко външна помощ.

 

"Ние не виждаме това като App Store, приложение", каза той. "Начинът, по който е структурирана самата iOS, където само Apple може да направи алтернативна клавиатура, която се появява във всички приложения, това е трудно, но интересният модел започва да се развива," отбелязва Марсдън.

"Някои разработчиците искат да лицензират Dryft за използване в техните приложения и ние сме склонни да работим с всички, които биха се заинтересували от SDK за Android, IOS или Windows Phone."

 

 

Съдружникът на Марсдън – Роб Чаплински, коментира, че Dryft ще е „последният пирон в ковчега на нотбуците“. Това звучи много пресилено, но първо ще трябва да видим тази клавиатура работеща. Това ще стане някъде през 2014 г. Компанията ще лицензира Dryft за всички операционни системи и за разработчиците на приложения.

 

Видяхте ли Minuum Keyboard - клавиатурата на бъдещето?