Наскоро научихме, че Google приема позната посока в Android 12: ще накара бутона за захранване да върши нещо повече, освен да изключва смартфона ви. По подразбиране натискането на бутона за захранване ще отвори Google Assistant, отразявайки функционалността на телефоните на iPhone и Samsung.

Изглежда, че Google осъзнава, че това е доста по-малко интуитивен начин за употреба на командата за изключване, защото компанията работи върху таква функционалност чрез гласовия Assistant.

Сайтът 9to5Google забеляза екрани, показващи, че тази опция ще се появи съвсем скоро. Предполага се, че този начин на изключване ще работи на всяка версия на Android, която използвате (стига да може да работи с най-новата версия на Assistant). В момента обаче функционалността не работи, както и много нови неща, въведени в Android 12 бета, но неактивни засега.

Възможно е и нещо още по-интересно: снимките показват, че ако оставите функцията за включване на Assistant чрез бутона за захранване активирана, можете да използвате Power + увеличаване на звука като алтернативен бутон за гасене, активирайки познатото меню с опция за изключване на телефона или рестартиране. Според тестери това също не е активирано в Android 12 Beta 1, но изглежда, че ще се появи по-късно.

Снимка: Android Police

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви