Chromebook скоро ще може да отваря много повече формати на архивни файлове. Google работи по добавяне на поддръжка за много по-подходящи формати, различни от вече наличните .zip и .rar файлове. Това би трябвало да улесни много живота на хората, които редовно трябва да се справят с няколко по-рядко срещани, но все още повсеместно използвани архиви като .7z и .tgz. Функцията може да стартира в Chrome OS 93, която трябва да се появи на Chromebook през септември.

Макар че .zip и .rar може да са най-често срещаните архивни формати в мрежата, все още има много други типове файлове, които Chrome OS досега не поддържа. Има приложения за Linux, приложения за Android и (повече или по-малко надеждни) онлайн инструменти, които могат да запълнят празнината, но наличието на собствено решение е много по-удобно.

Google иска да достави новите опции за архивиране в Chrome OS 93, който в момента е достъпен в канала за разработчици. Актуализацията ще бъде пусната за всички в началото на септември, но за да използвате новите опции за работа с архиви, първоначално ще трябва да активирате флаг (chrome: flags # files-archivemount). След като Chrome OS 94 стартира в края на септември/началото на октомври, новите поддържани типове архиви по подразбиране ще се поддържат за всички.

Въпросните формати са:

7z
bz2
crx
gz
iso
rar
tar
tbz
tbz2
tgz

Снимка: Android Police

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера

Тагове: