Почти всички сме се губили в огромните офис сгради, метро станции, перони на жп гари и летищните терминали. Разбира се - указания има, малко предварителна подготовка също би била от полза, а и винаги можем да попитаме за посоката. Но в това забързано ежедневие имаме ли време да разчитаме на добрите “стари” методи, или има и по-лесен начин? Определено услуги от рода на Google Maps ни разглезиха изключително много и навлязоха до такава степен в живота ни, че в някои случаи понякога ни се иска да погледнем телефона си и той да ни даде бързо напътствия за правилната посока. Google “прочетоха” мислите ни и още през март навигацията Google Maps AR беше актуализирана да работи в някои по-сложни сгради и беше тествана в някои молове в САЩ. Сега е ред на Азия и по-конкретно японските метростанции. 

Ако не сте имали щастието да разчитате на JREast, трябва да знаете няколко неща: станциите са наистина огромни и с изключително сложна организация, обхващаща в повечето случаи няколко нива и многомилионен човекопоток. Въпреки множеството указания всеки погрешен завой може да струва понякога много изгубени ценни минути и няколко излишно похарчени йени, защото билетът служи не само за вход, но и за изход. Така, че жителите и гостите на Токио определено имат повод за радост, който идва точно навреме за началото на летните Олимпийски игри.  
Live View се захранва от глобална система за локализация, която разчита на данни, получени чрез камерите на устройствата, изкуствен интелект и изображения, заснети от Street View. Плановете са Live View скоро да може да се използва във все повече сгради, за да упътва към асансьори, ескалатори, гишета, платформи, банкомати и т.н. Указанията под формата на стрелки ще се визуализират на самия екран на устройството, а при достигане на дестинацията се вижда емблематичният червен “пин” на локацията. Ще бъде любопитно да се види как всичко това ще се случи в условията на все по-затягащи се мерки за поверителност, но определено идеята изпълнява поне едно от желанията на всеки, който някога се е губил на голямо международно летище.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилни оператори вмъкнаха реклами в двустепенната верификация