След пет години в подножието на върха Apple отново е най-ценната марка в света според годишната класация Brand Finance Global 500.

Въпреки че Apple бе първата компания, която достигна 2 трилиона пазарна капитализация, стойността на марката е различна от стойността на бизнеса и отразява колко скъпо е името на самата компания и нейните продукти. По-конкретно индексът прогнозира парите, които могат да се изкарат от лицензиране на името на дадена марка.

В неговото ново издание Apple измества Amazon, за да стане най-скъпата марка в света за пръв път от пет години. Стойността на марката на технологичния гигант се е увеличила с 87 процента през миналата година благодарение на диверсификацията на Apple и инвестициите в абонаментни услуги като Apple TV+ и сега възлиза на 263.4 милиарда долара.  

„Стратегията на Apple днес е да мисли различно и от Мас до iPod, и от iPhone до абонаментни услуги нейната марка наистина е навсякъде“, се казва в доклада.

На свой ред Amazon пада на второ място, докато Google заема трето. Tesla пък е обявена за най-бързо растящата марка, чиято стойност днес вече е 32 милиарда долара.

Без изненада големите марки от транспортния и туристическия сектор отчитат най-голям спад. Авиокомпании като Boeing и Delta American Airlines заемат шест от десетте места в класацията на най-бързо обезценяващите се марки. Пак логично, стойността на 21 британски марки в индекса е паднала с 11 процента поради влиянието на Brеxit и лошата реакция на Лондон към пандемията.

Снимка: shutterstock

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече

Тагове: