Нов доклад сочи, че Samsung "активно и агресивно" работи по разработването на свой собствен стандарт за свързване на слушалки. С това Samsung ще последва стратегията на Apple, която вече се отказа от 3.5 мм аудио порт. Разбира се, една от възможните опции е използването на USB-C порта, но не е изключено Samsung да разработи своя собствена безжична технология за свързване със слушалки, за да премахне 3.5 мм аудио порт от своите устройства.

Apple и Samsung са двете най-мощни смартфон компании на пазара днес и ако Samsung също се откаже от 3.5 мм аудио порт, то с него определено е свършено - поне в смартфон сегмента.

Информацията идва от Digital Music News, които казват, че са получили информация от южнокорейски източници, които по някакъв начин са ангажирани с "по-широка мрежа за доставки на смартфони на Samsung". Все пак те не са предоставили никакви подробности за насоката на корейския производител.

Източниците твърдят, че новият стандарт на Samsung няма да бъде съвместим с iPhone и че на Apple дори може да бъде забранено да лицензира този нов стандарт за слушалки. Лицензирането за всички останали компании ще е възможно.

Но каквото и да се случи, Apple вече постави началото на един необратим процес, който рано или късно ще пенсионира 3.5 мм аудио жак... най-малкото в света на смартфоните.

 

Прочетете и това: Над 70 случая на запалили се Galaxy Note 7 само в САЩ