Миналата седмица много социални мрежи предприеха стъпки за забрана или ограничаване на публикациите на президента Тръмп вследствие на бунта, довел до нахлуването в Капитолия. Snap също за неопределено време спря акаунта му в услугата си. Днес компанията вече обяви в следващото изявление, че спирането е постоянно.

„Миналата седмица обявихме за неопределено спиране на акаунта на президента Тръмп в Snapchat и оценяваме какви дългосрочни действия са най-добри за нашата общност Snapchat. В интерес на обществената безопасност и въз основа на опитите му да разпространява дезинформация, реч на омразата и подбуждане към насилие, което е явно нарушение на нашите указания, взехме решението за окончателно прекратяване на акаунта му", се казва в официалната позиция на социалната мрежа.

Първите стъпки на Snapchat за ограничаване на Тръмп започнаха през юни 2020 г., когато платформата спря да популяризира неговата емисия в своята секция Discover. Оттогава разработчиците са регистрирали десетки пъти, когато публикациите му са нарушавали политиките му за говорене на омраза или подбуждане към насилие, и са премахвали публикациите. За разлика от други социални мрежи, които се рекламират като свободни платформи, Snap не се самоопределя като немодерирана емисия за новини.

Както и да го наречете, тя вече е в списъка с Twitter, Twitch, Facebook и други, които не предлагат достъп на Доналд Тръмп до техните виртуални трибуни.

Снимка: shutterstock

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

 

Тагове: