През 1999 г. Microsoft е на гребена на своята популярност с Windows и обмисля да влезе в конзолния бизнес. Този толкова привлекателен пазар повече от десетилетие е доминиран изцяло от японски компании като Nintendo, Sony и Sega, така че е крайно време американски играч да се намеси в него. Едно от първите правила на бизнеса гласи, че не е нужно да развиваш собствен капацитет, ако можеш да придобиеш чуждия. Ето защо в края на 1999 г. специален екип в Microsoft започва да обсъжда отправянето на оферта към Nintendo. По онова време стогодишната компания се радва на може би най-силния период в историята си с N64 и изглежда като естествен кандидат за придобиване, особено след като първоначалната идея за покупка на Sega е отхвърлена с мотива, че тя няма да даде достатъчно силно присъствие на Microsoft. Стойността на предполагаемата оферта, определена лично от Бил Гейтс, е 25 милиарда долара.

Някои от шефовете на компанията като президента на Nintendo of America Минору Аракава откровено са против. „Не бяхме сигурни какво точно иска Microsoft“, спомня си той. „Лично аз бях изненадан, защото нямахме никаква нужда от парите им. Това приличаше по-скоро на шега.“

Други обаче са настроени по-положително и през зимата на 1999 г. се провеждат шест или седем срещи между представители на Microsoft и Nintendo. И ако за момент невъзможното изглежда близо до реализация, то американската компания пропилява всичко с едно единствено искане – Nintendo да се откаже от своя GameCube и да подкрепи оригиналния Хbox, който е в процес на разработка.

Сега някогашният шеф на комуникациите в Xbox Кевин Бакхус разкрива пред Bloomberg, че срещата му заедно с шефа на Microsoft Стив Балмър с ръководството на Nintendo е била доста необикновена. Двамата похвалили техническите възможности на Xbox, но нещата не протекли по план.

„Те се скъсаха да се смеят“, разказва Бакхус. „Представете си някой да ви се смее цял час. Ето така протече тази среща.“

Хироши Ямаучи, застаряващият изпълнителен директор на Nintendo, е непреклонен.

И останалото е история.

Снимка: Xbox

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)

 

Тагове:
Още от Play