Японският технологичен гигант SoftBank Group е закупил 20% от акциите на Uber, завършвайки продължилия с месеци процес, според информация на Wall Street Journal. Този ход свали пазарната оценка на Uber с около 30 на сто - от 70 милиарда (при последния кръг на финансиране) до 48 милиарда щатски долара.

По-важно от промяната на оценката обаче е въздействието на новия дял на SoftBank върху бившия главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик. Той подаде оставка от поста си по-рано тази година след редица скандали, но все още е член на борда на директорите на компанията, в който е заобиколен от съюзници и контролира 16 процента от гласовете.

Сделката със SoftBank задейства нови условия на управление в Uber, които са били одобрени от борда на компанията през октомври. Членовете на борда ще нарастнат от 11 на 17, което ще намали влиянието на Каланик. Две от тези места ще отидат за SoftBank.

Kaтo чacт oт cдeлĸaтa ЅоftВаnk плaниpa дa инвecтиpa oщe 1,25 милиapдa дoлapa в Ubеr, но на база на по-старата и благоприятна оценка от 70 млрд долара.

Тагове: