Китайският технологичен гигант Huawei досега не е имал късмет да отмени забраната за търговия в САЩ въпреки обещанията за премахване на някои ограничения. Въпреки това може да мине доста време, преди компанията да бъде принудена да прекъсне всичките си връзки. Източници на Ройтерс твърдят, че се очаква Министерството на търговията на САЩ да предостави на Huawei още 90-дневен „временен общ лиценз“, който ще поднови сегашния, който изтича на 19 август.

Съобщава се, че споразумението ще позволи на Huawei както да поддържа текущите телекомуникационни мрежи, така и да предоставя актуализации на софтуера за телефони. Вашият P30 Pro все още трябва да бъде актуален месеци след влизането на забраната и може дори да остане актуален през цялата 2019 г.

Ако Китай иска да продължи този лиценз или да премахне трайно някои от ограниченията, може да се наложи да направи ключови отстъпки. Не предполагайте, че всички устройства на Huawei ще продължават да получават софтуерни ъпдейти през целия си експлоатационен период, тъй като САЩ могат също толкова лесно да спрат поддръжката.

Междувременно Huawei потвърди плановете си през следващите три години да инвестира 800 милиона щатски долара за строителството на завод за смартфони в бразилския град Сао Пауло.

Бразилският вестник O Globo съобщи, че Huawei е започнала бизнес в Бразилия преди 21 години и има завод за производството на телекомуникационна инфраструктура в Сао Пауло. За да ускори изграждането на 5G мрежата в страната, компанията планира следващия март търг за 5G честотен спектър, а в новия си завод ще произвежда 5G смартфони.

През първото тримесечие на годината Huawei е бил на трето място по продажби на смартфони в Южна Америка. Бразилия е четвъртият по големина пазар на смартфони в света. Страната налага и високи мита за вноса им, затова много производители като Samsung, LG и Nokia построиха свои заводи там.

Виж още: Huawei официално представи интерфейса EMUI10

 

Тагове: