По време на специалната конференция на разработчиците на Huawei - Huawei Developer Conference, компанията официално лансира и EMUI10 заедно с новата си операционна система HarmonyOS. Д-р Уанг Ченглу, президент на отдела по софтуерно инженерство в Huawei Consumer Business Group, сподели, че EMUI10 е пионер в разпространението на технологични приложения, които предоставят цялостно потребителско изживяване във всички възможни сценарии. Разработването му позволява използването на специфични приложения като аудио и видео обаждания във всякакви ситуации, различни бизнес услуги между устройства и смарт устройства за автомобил. 

EMUI позволява свързването между устройства, както и между устройства и приложения, като по този начин допълнително подобрява услугите в най-различни ситуации. Екипът зад EMUI вярва в откритите отношения и възможности за сътрудничество, като се надява повече партньори и разработчици да се присъединят към каузата за създаване на иновативно преживяване във всички възможни сценарии.

Бета-версията на EMUI10 ще бъде вътрешно тествана на 8 септември със серията Huawei P30 и други модели, а EMUI10 ще бъде наличен в следващото поколение продукти от серията Mate.
Към момента дневно активните потребители на интерфейса EMUI в продукти на Huawei са над 500 милиона в 216 страни, като се поддържат 77 езика. Различни разработки бяха направени от 2012 г. насам, когато първият EMUI1.0 бе лансиран.

Вижте още: Huawei P30 Pro е Смартфон на годината според EISA