Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро току-що приключиха, но това не спира два технологични гиганта вече да мислят за следващото им издание. Олимпиадата в Токио през 2020 г. не само може да предложи медали, направени от преработена електроника, но и да отбележи появата на 8К излъчването на спортната надпревара.

В партньорство с тв компанията NHK Sony и Panasonic възнамеряват да разработят технология, способна да излъчва 8К видео. Така получената картина ще бъде четири пъти по-добра от сегашният висок 4К стандарт и 16 пъти по-качествена от 1080р резолюцията, която доскоро се считаше за основна.

Тестовете на 8К излъчвания всъщност се проведоха именно по-рано този месец по време на Игрите в Рио, когато именно NHK излъчи кратка селекция от 8К клипове. Засега обаче това наистина е прекалено скъпа и ограничена инициатива, имайки предвид, че първият комерсиален 8К телевизор бе показан от Sharp в края на 2015 г. и има цена от 160 000 долара. Sony и Panasonic обаче се надяват, че до четири години ситуацията ще се е променила значително и излъчването в 8К ще стане достъпно за мнозинството потребители, завършва The Verge.

Виж още: Новият портативен проектор на LG може да създаде 80-инчова картина почти отвсякъде

Тагове: