Фалшивите изображения са сериозен проблем днес, тъй като често се разпространяват редактирани или напълно изфабрикувани снимки в името на дезинформацията и мистификациите. Сега Sony обяви, че през 2024 г. в нейните фотоапарати ще се появи нова технология за удостоверяване на изображения.

Компанията разкри, че е завършила втория кръг от тестове на своята технология за удостоверяване на автентичност в камерата с Associated Press. Това решение се използва, за да се провери дали изображенията наистина са заснети от нейните камери.

"Този цифров подпис в камерата позволява създаването на акт за раждане на изображенията, като потвърждава произхода на съдържанието", обясни Sony, като добави, че подписът се прави в "момента на заснемане" в чипсета на камерата.

Sony казва, че тази функция за цифров подпис, както и удостоверяването чрез тялото C2PA ще се появи чрез актуализация на фърмуера на фотоапаратите Alpha 9 III, Alpha 1 и Alpha 7S III през пролетта на 2024 г.

Радваме се, че Sony използва тази технология в своите фотоапарати, въпреки че все още има няколко въпроса без отговор. Sony и AP използваха специално приложението Photo Mechanics като част от тестовете си. Ние обаче искаме да знаем дали обикновените потребители на персонални компютри ще могат да виждат тези цифрови подписи без помощта на приложение. Изискването за приложение би усложнило нещата, особено за обикновените потребители, които просто искат да разберат дали споделеното изображение, което се разпространява, е истинско.

Попитахме също така Sony дали тази нова технология за удостоверяване на изображения може да се появи в смартфоните Xperia. Това би било особено удобно, като се има предвид, че чипсетът Snapdragon 8 Gen 3, който се очаква да захранва флагманските телефони на Sony от 2024 г., ще предлага широка поддръжка на възможностите на генеративния изкуствен интелект. Всъщност новият процесор поддържа и технологията за удостоверяване на изображения TruPic, но не прави това решение задължително за производителите на смартфони.

Независимо от това се надяваме да видим повече производители на устройства да прилагат технология за удостоверяване на изображения, тъй като генеративният изкуствен интелект набира скорост.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI

 

Тагове: