Софтуерът за гласово разпознаване и като цяло гласовите асистенти ще са сред основните действащи „лица“ в технологичния бранш през 2017 г. За това свидетелстват много факти, включително и последната новина, че Starbucks е пуснала свой гласов асистент за поръчка на кафе, наречен My Starbucks Barista. Днес имаме друга информация, че музикалната стрийминг услуга SoundHound също ще пусне свой софтуер за разпознаване на глас.

SoundHound вложи над 75 милиона щатски долара в подкрепа на усилията си за създаване на системи с изкуствен интелект, способни да разпознават сложни човешки гласове и команди, съобщава Bloomberg. Всъщност SoundHound вече има Houndify, патентованата AI технология, която интерпретира комплексна реч и аудио. Новата инвестиция от 75 милиона щатски долара ще отиде за разширяване на тази система към нови територии и устройства. В частност компанията планира да разшири дейността си в Азия и Европа.

Главният изпълнителен директор на SoundHound Кейван Мохайер каза пред Bloomberg, че иска да пусне гласовия AI асистент в трети страни и IoT (Интернет на вещите) устройства. По този начин производителите на устройства ще изградят свои собствени AI системи и няма да се налага да разчитат на продукти на Google, Microsoft, Apple или Amazon.

"Ние нямаме намерение да крадем вашия продукт", казва той. "Ако използвате Amazon, губите вашата марка и потребителите си. Трябва да влезете в своя Amazon профил, за да използвате Alexa, и всички данни ще принадлежат на Amazon." Той обещава, че компаниите няма да загубят контрол върху своите клиенти или данни, ако използват технологията на SoundHound.

Изглежда, че конкуренцията се засилва и бъдещето ще е изпълнено с различни по вид и предназначение дигитални гласови помощници.

 

Прочетете и това: Razer придоби смартфон компанията Nextbit