В официалния блог на Spotify бе обявено, че компанията придобива „The Echo Nest” – интелигентната музикалната платформа, която предоставя музикални услуги за разработчици и медийни компании. Финансовите детайли на придобиването не се разкриват. От Echo Nest казват, че тяхното API ще остане свободно и отворено след сделката, което е добра новина за конкурентите на Spotify, включително Rdio, xBox Music, Vevo и т.н. В крайна сметка това не означава, че Spotify печели контрол върху технологията, която използват конкурентите.

В своя блог пост, The Echo Nest казват, че първоначално са създали компанията, за да "определят колко хора откриват музика", и казват, че сделката със Spotify ще им помогне да продължат тази мисия, но също така и ще могат да открият нови предизвикателства и въпроси, на които екипът ще трябва да отговори. Екипът на Echo Nest ще продължи да работи в щаба си в Съмървил, Бостън, както и офиса в Сан Франциско ще продължи да изпълнява задълженията си, както обикновено. И двете компании се позовават на по-нататъшното значението на общността на разработчиците като ключова фокусна точка от партньорството.

Но както при всяко подобно придобиване, ранните твърдения за липса на промени в плановете на услугите, не е задължително да отразяват бъдещото развитие. Плановете могат да се променят, и това вероятно притеснява другите интернет стрийминг музикални услуги, чиито услуги са изградени около ключовата технология, контролирана от техния най-голям конкурент.

 

Spotify за умните телевизори на Samsung.