Прекъсване на веригата за доставки на Apple може да доведе до това, че компанията от Купертино да купува NAND чипове за iPhone от китайски доставчик за първи път.

Това не е идеална ситуация, като се има предвид, че Apple се стреми да намали, а не да увеличи зависимостта си от Китай. 

В момента Apple купува голяма част от своите чипове за съхранение за iPhone от партньорство с две японски компании: Western Digital и Kioxia. Въпреки това миналия месец два от техните заводи бяха засегнати от неуточнен проблем със замърсяването, като производството бе значително намалено. Смята се, че Apple са успели да компенсират с увеличените поръчки от Samsung и SK Hynix, инцидентът подчерта зависимостта на Apple от партньорството и вероятно накара компанията да проучи възможности за диверсификация на своите доставчици.

Bloomberg съобщава, че Apple за първи път обмисля да добави китайски производител на въпросния компонент към списъка си с доставчици.

"Производителят на iPhone сега тества примерни чипове NAND флаш памет, направени от базираната в Хубей Yangtze Memory Technologies Co., казаха източници, като поискаха да не бъдат идентифицирани. Apple обсъжда връзката с Yangtze, собственост на подкрепяния от Пекин лидер в производството на чипове Tsinghua Unigroup Co. от месеци, въпреки че не са взети окончателни решения."

Сайтът подчертава противоречието, което вероятно ще последва, ако Apple продължи с плана.

"Обвързването с китайски доставчик може да отвори Apple за критики у дома, като се има предвид, че връзките между Вашингтон и Пекин се разрушават заради двусмислената позиция на Китай относно войната в Украйна, както и американските усилия да овладеят неговия технологичен възход. Американските законодатели отдавна се противопоставят на начина, по който Пекин подкрепя и субсидира местната индустрия".

Нещата обаче са в начален етап. Bloomberg отбелязва, че Yangtze изостава с едно поколение от съществуващите доставчици на Apple по отношение на използваната технология и може да са необходими години на работа с нови доставчици, за да убедят производителя на iPhone, че те могат да изпълнят изискванията както за качество, така и за обемно производство. Такъв беше случаят например, когато BOE предложи да бъде добавен към веригата за доставки на Apple за OLED панели за iPhone. Обсъжданията започнаха през 2017 г. и компанията получи първите си поръчки през 2020 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Само седмици след анонса Apple намаляват производството на iPhone SE заради слабо търсене