Интернет е винаги на помощ, когато ви се иска да проверите в действителност някои от характеристиките на любимите си джаджи. В съвсем нов тест Allstate Protection Plans реши да тества здравината на iPhone SE 3 и резултатите могат да ви изненадат. Оказва се, че по подобие на предшествениците си той също не разполага с керамичния щит типичен за телефоните от сериите iPhone 12 и iPhone 13, но въпреки това успява да издържи на директно падане.

По време на представянето на телефона Apple обяви, че iPhone SE 3 разполага с „най-здравото стъкло при смартфоните“. Това хвърли в съмнение дори най-върлите фенове на Apple - какво би заменило допълнителната защита Ceramic Shield? Но в теста си за издръжливост Allstate установяват, че iPhone SE 3 е изключително издръжлив. Той (и най-вече екранът му) оцеля при първото си падане с лице надолу от 6 фута върху тротоар, като се сдоби само с „незначителни надрасквания“. Същите са били и резултатите при тестовете на телефони от 12-а и 13-а серия на iPhone.

За най-голямо съжаление не така стоят нещата, ако телефонът падне по гръб: стъклото се пука моментално, което означава, че ще се нуждаете или от сръчни ръце, или от голяма доза късмет. Все пак Allstate признават, че издръжливостта на iPhone 12 и iPhone 13 в този втори тест може да се дължи на дизайна им: те разполагат с по-плоски страни, предлагащи по-голяма защита в сравнение със заоблените ръбове на SE 3.

Allstate провериха и степента на водоустойчивост IP67. iPhone SE 3 успя да издържи без проблем 30 минути потопен на дълбочина от един метър и въпреки че имаше известно заглушаване на звука веднага след изваждането му, след един час той се върна към нормалното си състояние.

Снимки: Allstate

Виж още: Продажбите на флагмански телефони стигат рекордни нива

Тагове: